Bidrag till Cono surs bloggtävling

 

IMG_20150804_141713[1]
Hälleflundra lättrimmad och med knaperstekt skinn, Pommes Anna, välstinkande vitvinssås, druv och fänkålssallad med vinmarinerade sultanrussin, friterade brysselkålsblad och granatäpple
Det här är mitt bidrag till Cono surs stora matbloggtävling. Har valt att laga Hälleflundra till Cono sur Organic Chardonnay. En i mitt tycke härlig fiskrätt med en starkt reducerad vitvinssås med sältan delvis från fisksås, därav epitetet ”välstinkande”. Fisken är extra fast i konsistensen då den legat i en rimlag och är stekt i ghee vilket gör att skinnet blir väldigt krispigt. Den magra fisken kontrasterar bra mot den feta potatisanrättningen och den syrliga såsen. Brysselkålen bidrar med lite nötig och lite bitter smak. Druvor och granatäpplekärnor bidrar med fräschör.

 

Recept för 4 personer

Lättrimmad hälleflundra med knaperstekt skinn

  • 4x 150 g, tjocka (ca 4 cm) jämnstora ryggbitar av hälleflundra
  • vatten
  • salt
  • socker
  • 4 msk ghee (smörolja)

Blanda kallt vatten, salt och socker tills det är helt upplöst. Räkna med 50 g salt och 30 g salt per liter vatten. Lägg portionsbitar av fisken i rimlagen. Se till att dom täcks helt och hållet av lagen. Låt stå kylskåp i 2 h. Ta ut fisken och torka bitarna. Förvara i kylskåp tills allt annat är klart. När det är dags börja med att salta skinnsidan lätt. Värm stekpanna till medelhög temperatur. Tillsätt ghee och börja med att steka fisken med köttsidan nedåt i ca 2-3 min, vänd fisken och stek på på skinnsidan tills en innertemperatur på 45 grader.

 

”Pommes Anna” – potatisbakelsen

  • 4 x 100 g tunnskivad rumstempererad potatis Amandine
  • 1 dl ghee
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 st bakringar 5 cm diameter, 2 cm höga

Värm ghee i en kastrull och tillsätt potatisskivorna i omgångar och vänd runt försiktigt så att dom blir glaserade. Lägg de glaserade skivorna i ett durkslag med en kastrull under så att överflödigt fett kan rinna av. Placera bakringarna på ett bakpappersklädd plåt. Varva 100 g potatisskivor, salt och peppar i varje bakring tills dom når kanten. Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader tills mjuka, ca 30-35 min. När dom är klara lossa potatisbakelserna från formarna och vänd upp botten.

 

”Välstinkande” vitvinssås

  • 3 msk smör
  • 160 g finhackad charlottenlök
  • 8 dl Cono Sur Organic Chardonnay
  • 2 tsk fisksås
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Svetta löken och tillsätt vinet. Reducera till 2 dl vätska.  Sila av löken och tillsätt fisksåsen och grädden. Koka såsen tills den tjocknar lite och smaka av med salt och peppar.

 

Druv och fänkålssallad med vinmarinerade sultanrussin

  • 1/2 dl sultanrussin (gula russin)
  • 1 dl Cono Sur Organic Chardonnay
  • 300 g druvor
  • 30 g finhyvlad fänkål
  • 1 tsk mild olivolja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 dl vinmarinerade sultanrussin
  • ev citron

Blötlägg russinen i vinet och låt stå minst 1 h, gärna över natten i kylskåp. Dela druvorna på mitten och hyvla fänkålen fint. Blanda fänkål, olja och salt.  Blanda druvor, fänkål och färdigmarinerade russin. Smaka eventuellt av med citron och salt

 

Friterade brysselkålsblad

  • 50 g gröna blad från brysselkål
  • rapsolja el annan neutral
  • salt

Fritera bladen på 160 grader tills gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

 

Montering

När såsen, potatisbakelsen, salladen och brysselkålen är klara så steker du fisken och värmer det som skall vara varmt. Lägg upp allt på tallriken och avsluta med granatäppelkärnor.

 

Dessa bloggare är också med i Cono Surs tävling:

  • Chili con Karin Lammracks med svartvinbärssås, krossad potatis med chervé, ljummen kålrabbisallad
  • Landleys kök Grillad torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör
  • Det ljuva livet 40+ Limebakad torsk med räknudlar
  • DS Mat & Dryck Helgrillad lammfiol med rosmarin och vitlök
  • Food’n Wine Snobiety Rimmad torskrygg, rödbeta, rödbetsjuice, fänkålsolja, gransirap och citronzest
  • Fröken Mela Skogsfruns oxfilépasta
  • Gunilla Blixt Soppgryta av härlig buljong med bönor, rotfrukter, tomater och kyckling med knaprigt skinn
  • I huvudet på Elvaelva Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise
  • i köket med Anders Äppelmustfylld kyckling, potatispuré, primörer nästan bränd grädde
  • Kardemummagumman Tortilla med kryddiga lammfärsjärpar och myntacrème
  • Kitchen of Anna Lammtacks med mullbärsglaze och parmesanpotatismos toppat med skogens guld
  • Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon
  • Lindas matstuga Krispiga tostadas med räkor och fisk
  • Liniz’ Grillad lax med basilikasås
  • Matlagerskan Calvados- och långpepparmarinerad kalvfilé med hasselbackade morötter och jordärtskockor, lökkräm samt gravad äggula och smågrönt
  • Matro Svartvinbärsfylld köttrulle med tillbehör
  • Monikas matbod Lammracks med potatiskaka och brynt morotskräm
  • Mårtenssons kök Ugnsbräserad lammbog med sötpotatis och bakade tomater.
  • Najnis kök Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs
  • Reebrook & köket Flädergravad lax med olika tillbehör
  • Rostad mandel och ruccolaSalsicciafylld salviakyckling med potatiskaka och grön valnötskräm
  • Sandras matkrypin Kanelmarinerad lammfilé med granatäppelsmör och chévrepuré
  • Stockholm Tea House Torskrygg med kokt potatis och riven pepparrot
  • Vino Tinto Råbiff my way
  • Yummifood Färsk pasta med bacon, örter och skogens guld

 

 

Kommentera